Bakförberedd

Leila Lindholm spelar in nya avsnitt av Leila's Jul och jag har hamstrat lite till skafferiet. Det är ju varmt och gott ute idag där jag bor, men snart kommer regnet och rusket och vad är då bättre än att baka loss lite? Jag är i alla fall förberedd nu! Fluff har jag inte använt förut så det kan ju bli något nytt. Om någon har tips på hur man bäst använder det så hojta gärna till! Jag spejar även friskt efter julklappar till mina kära vänner och min underbara familj just nu. Det står rätt stilla i nuläget men jag hoppas att det lossnar snart! Julbudgeten rent ekonomiskt är lagd nu och den håller. Än så länge. Peppar peppar. :D
Jag är lite sugen på att testa att koka kondenserad mjölk i burken, ni vet, så det blir dulce de leche och testa att göra något med det samt jordnötssmör. Jag inbillar mig att om man gör det på ett bra sätt, med kanske lite glukos och choklad med i spelet, så kan man få till riktigt trevligt gotta! Det får nog bli ett experiment snart nog!

Jag har blivit så förälskad i det gamla...Jankens-Johannes gamla kassabok...Min farmors farmors kusin, Johan Johansson, föddes på 1850-talet i en by utanför Hudiksvall. Han levde ett ensamt liv då han i sin ungdom, på en fest, råkat sätta sig på en fiol så att den gick sönder. Skammen detta bar med sig gjorde att han drog sig undan från umgänge enligt min farmor. Han förblev ogift och levde, enligt denna bok, ensam efter att hans mor gått bort i början av 1900-talet. Vad är då detta för bok? Jo, det är hans kassabok. Johan gick i skola i totalt 14 dagar av sitt liv men skrev och räknade perfekt. Han var intresserad av att lära och såg under hela sitt liv till att regelbundet förkovra sig i ny kunskap. Han prenumererade på magasin och köpte böcker. 1887 läste han t ex Robinson Kruse och kan ni tänka er vilket äventyr det måste ha varit!

Boken sträcker sig från 1882 till hans död någon gång i sen maj/tidig juni 1929. Det tar abrupt slut där och farmor berättar att de fann honom på golvet i storstugan. Han hade ramlat och slagit i tinningen i kaminmuren och dött. Hon minns än idag hur det kändes att ta i hans kropp. Då var farmor 6 år gammal.

Johan tillverkade allsköns saker såsom fönster, lyktor, sparkstöttingar, käppar, tavelramar och sålde. Det var ytterst sällan som han gick back rent ekonomiskt och i början av 1920-talet så kunde han köpa loss sitt hemman för 2000 kronor. En förmögenhet som han gnetat ihop.

Julfantast som jag är så har jag såklart gluttat bland hans inköpslistor inför jularna. Han ägde en orgel och brukat köpa noter till diverse polskor och visor. En jul köpte han "Tomten" för 15 öre. Jag undrar hur den lät?

I december 1905 köpte han risgryn, sviskon och russin, t ex.

 

Dec 1902 såg det ut såhär...

 

Han var en säregen man, Johan. Och det är ett fascinerande liv man kan föreställa sig när man läser hans gamla kassabok. Eftersom jag vet hur hans hus ser ut idag, hur vägen går och hur grannskapet ser ut så kan jag föreställa mig hur han pulsat fram i snön för att sälja sina arbeten och köpa sina förnödenheter. Det kommer kanske fler berättelser om honom allteftersom hösten går. :-)

 

 


Snart, fröken..!

"Det är inte så långt tills tomten kommer nu, fröken..."

Njae kära barn... Inte lika långt idag som det var igår men nog dröjer det allt... 93 dagar nu. Tre månader ungefär. 12 veckor lite drygt.

"Nu gör han paket i sin verkstad. Ja som Mulle Meck fast han gör ju mojänger."

Jag tycker om hösten. Hösten, för mig, är som ett enda långt förspel till det stora klimax som är december månad. På bara några dagar så har naturen skiftat synbart och imorse när jag klev upp klockan 06:00 så var det mörkt ute. Jag var t om tvungen att kolla på klockan en gång till för att försäkra mig om att jag inte klivit upp mitt i natten. Tyvärr hade jag inte det, klockan var faktiskt stiga upp-dags och jag svor lite för mig själv. Men det är lite mysigt också ändå, mörkret. Jag tycker långt ifrån alltid att det är mysigt utan rent jäveljobbigt efter flera månader av det men nu, i början, när man kanske innerst inne tror att det snart ska gå över, då är det jättemysigt. Man sover bättre när det blir mörkt om kvällarna också.Allt man vill göra...

Det är så mycket som jag skulle vilja göra inför julen. Specialsaker och en massa pynt. Jag skulle vilja göra egen glögg och krydda egen snaps, testa att göra mjöd, sjuttioelva olika marmelader och allt sådant. Tar jag mig tid? Nä. Har jag tid? Njae. Infaller sig tillräckligt mycket ork och lust när det väl är dags? Oh hell no. Men jag VILL. Varje år. Speciellt såhär i god tid före eftersom man alltid ska vara ute i god tid. Helst ska man vara ute i så god tid att man har all tid i världen, och när inträffar det egentligen?

Det jag siktar på att satsa på i år är att göra ett par egna marmelader som sagt. Jag är heller inte mycket till pepparkaksbagerska men jag skulle vilja prova att göra en egen deg och inte bara äta av köpedegen innan jag hunnit baka. Det kommer förmodligen att inflikas en glöggfest någon adventshelg också. Förra året föll det bort men året före det så hade vi väldigt trevligt och mysigt tillsammans alla som kom. Nu blir det en titt på Panduro's sortiment!Jag längtar för övrigt efter att få smaka på årets glögg ifrån Blossa. Arabica! Epic WIN! ♥

H&M Home

Jag har ju förvandlats till ett stort fan av H&M Home. De har helt fantastiskt snygga grejer ibland! De har nu också bjudit på en liten tjuvtitt på årets julprylar och jag ser redan nu lite som jag vill ha! Hoppas väggstjärnan kommer att säljas..! Vill minnas från i fjol att de även sålde fina julstrumpor.


Lite smått att sukta efter...

Girland med små söta röda hjärtan från Madam Stoltz. Nordljus säljer dem för 109,- Bilden tillhör förmodligen Nordljus och jag hoppas att jag får låna den i ett gott syfte. :)


Mixin säljer dessa dekorativa hjärtan för 59,- och skylten för 79,- 


Jag orkade inte vänta på tomten...


Någon med pejl?

Funderar på att flytta bloggen till någon tjänst som har en välfungerande iPhone-app. Någon som vet hur en flytt går till i praktiken och om man kan få med sig alla inlägg med korrekt historik?

Potterybarn.com

Är det någon här som har erfarenheter av att importera från Potterybarn.com?
Där finns sannerligen lite fina saker att ramla pladask för. Jag gillar ängeln! Brukar inte vara mycket för att pynta till på gården som i regel är helt täckt av snö men den var fin! Den skulle vara jättefin bredvid utegranen dessutom... Hmm! Finns den i Sverige tro eller är den en strictly the Pottery Barn-grej?Twig Angel 1211,-

Mercury Glass Balls 6st, 176,-

 

Faux Redberries 5 fot lång girland 283,-

 

Sleigh Bell Crewel Embroidered Lumbar pillow, 351,-

 

Channel Quilted Velvet Pet Stocking med namn på, 107,-

 


Hösten är här!

Jag beklagar den skrynkliga duken...

Ja, det är sant att hösten är på intågande. Se bara på min höstblomma på bordet! Löven skiftar i färg, regnet smattrar regelbundet mot rutorna och temperaturen kryper sakta neråt. Det har varit en fantastisk sommar! Där jag bor har vi mestadels haft sol, värme och ganska så vindstilla. Med andra ord har jag inte alls upplevt det alla verkar prata om vad gäller regn och översvämningar och allt möjligt trist. Inte vi längsmed norrlandskusten inte!

Det börjar märkas att folk längtar till jul nu. Det hör liksom till säsongsskiftet som blir nu att man börjar förbereda sig mentalt på naturens stora förändring. Vi kommer igång med våra arbeten igen och vardagen infinner sig igen, något som jag faktiskt uppskattar och tycker om. Jag gillar rutiner! Själv har jag börjat hösten med fast tjänst på ett trivsamt ställe och med en märklig virusinfektion som gett mig feber i tre veckor. Jag har med andra ord haft gott om tid på mig att fundera på den här bloggen bland annat. Det visade sig att jag saknat den..! Bloggandet i stort egentligen så det kanske är dags att väcka liv i min ordinarie också? Den har väl vilat sig i ett par år nu eller något sådant... Jag tycker nämligen inte om måsten och det började kännas så.

Ett måste är dock att skicka ett brev till Jultomten och önska mig fler porslin från underbara RICE! Jag har tröstshoppat dessa två nu när jag varit krasslig och kommer nog att slå till på ännu en inom en snar framtid. En såndär i storlek L som är knallgul. Har ni funderat på vad ni ska önska er? Har ni börjat handla julklappar? Jag har gjort ett par fynd, faktiskt, och jag har lite planerat.

 

 

 RSS 2.0