Jag vill smaka!

Smaka på det här! Vit varm choklad!  138 kronor hos Manorstyle


Ryttmästarens helgrova senap med honung från Nordljus, 55 kronor


Efter en drygdag på jobbet...

...så kom jag hem till detta på dörrmattan i hallen. Livet blev genast lättare.


A Christmas Carol anno 1910




Den första filmatiseringen av A Christmas Carol. Dickens är nog en av de som filmatiserats mest genom historiens gång. Denna film är från 1910, året då min mormor föddes. Jag är ju en rejäl sucker för stumfilm så jag myser till denna!

Tomten, jag vill ha!

Årets spel för oss musikgalningar?

 

Saxat från Discshop

"Rock Science är ett unikt spel som inte har någon konkurrens på spelmarknaden över hela världen. Samtliga spelare är alltid aktiva under spelets gång, då man måste lyssna och "betta" på kunskapen hos motspelarna. 2500 frågor som sträcker sig från klassisk rock till dagens moderna rock/hårdrock..." Dessutom så har Nicke Andersson signerat lådan och medföljer gör också en exklusiv cd-singel med någon typ av låt av Imperial State Electric. En cd som endast kommer att finnas i dessa spel så gillar du inte brädspel kostar en singel alltså 666 spänn. Som hårdrockare kan du säkert acceptera det, dock. ;-) Spelet kostar alltså symboliska 666 pix.

 

Snäääääälla tomten?


60 dagar

60 dagar kvar..! Dra på trissor, det lackar hörni!
59 gånger ska vi gå och lägga oss tills det är julafton. Vi går sannerligen mot härliga tider.

Gluttar hos IKEA's sortiment just nu och hittar en hel del jag skulle vilja shoppa. Vad är prio ett för dig att införskaffa i år? För min del tror jag att det är 5 meter linnetyg i naturfärg. Eventuellt en adventsstjärna. Kom gärna med förslag för en sådan!

Dagens middagstips. ;)

Dagens middag får bli risgrynsgröt kokad på "Gammaldags Mjölk". UNDERBART!





Scott Weiland (!) släpper julskiva

Scott Weiland (Stone Temple Pilots/Velvet Revolver) av alla människor släpper en julplatta som kommer ut snart nog. Med den rösten kommer man i och för sig undan med det mesta. Karln verkar dessutom ha städat upp sig lite nu och det är ju skönt. Såhär säger han själv om släppet.

Saxat från Gibson.com; "In 2010, Weiland said he wanted to take a traditional approach with the album: “You know, strings, upright bass, jazz horns, piano, and guitar. He added, ‘I’m sort of picking various versions of these songs, because they’ve been covered so many times, but my favorite versions — with a little twist.”

The Most Wonderful Time of the Year har följande tracklist:

1. “The Christmas Song”
2. “I’ll Be Home for Christmas”
3. “White Christmas”
4. “Silent Night”
5. “It’s the Most Wonderful Time of the Year”
6. “What Child is This?”
7. “Winter Wonderland”
8. “Have Yourself a Merry Little Christmas”
9. “Happy Christmas and Many More”
10. “O Holy Night”

 


Varför i hela friden?

Varför går det inte att lägga upp youtubeklipp?!

"Receptet"

Ja det började ju bra med mina praliner. De såg superfina ut! Problemet var bara att när kolakulan värmdes upp så expanderade den och chokladen sprack lite. Det gör väl inget i och för sig men det var ju lite synd ändå. Efter en provsmakning så kom jag fram till att det är gott, lite väl sött kanske, och lite väl löst. Gör jag det igen så krossar jag nog ett par nävar cornflakes också för stabilitet! Vid närmare eftertanke smakar kulorna lite som Magnum double-glassen som fanns förr.


1 burk kondenserad mjölk (kokt i 3 timmar)
2 dl hackade salta jordnötter
ca 1 dl jordnötssmör med crunch

200 gram tempererad mörk choklad, 70%
Vaniljsocker och gärna lite äkta vaniljpulver

Gucka ihop kladdet och rulla till bollar. Frys en stund så de blir stadiga att hantera. Temperera chokladen, blanda ner vaniljsockret om du vill ha det och rulla sedan bollarna i den så att de täcks. Man kan ju smaksätta chokladen med i princip vad som helst.

Voilá! Resultatet!


200 gram tempererad mörk choklad. Kakaohalt 70%. Tillsatte lite vaniljsocker och äkta vanilj.




På stelning.


Jag tror att det blev bra faktiskt! Stunden i frysen gjorde susen för kulorna så de gick lätt att rulla i chokladen. Imorgon kanske jag får provsmaka? Då kanske jag vågar dela "receptet"?

Magic Balls?

Två alvedon senare så fick jag nyss en vision! Eller en feberbild..? Nåväl, vilket som!



Dessa smarriga bollar står nu i frysen då den kondenserade mjölken (kolan) vägrar stelna i kylskåpet. Blandade kolan med hackade salta jordnötter och en rejäl klick crunchy peanut butter. Gjorde en hel värld av skillnad vill jag lova! Nu ska de få stå ett tag så får vi se vad som händer..!


Fortsättning följer...

Leila's Jul är i full produktion

Den kvinnan kan konsten att inreda! Jösses så fint, jag kommer att titta bara för det rent estetiska. Att hon bakar gottigheter blir en rejäl bonus. Lite förvånande dock att spisen är placerad sådär men hon har säkert en till. Söker på Tradera just nu efter en Mazetti-burk a'la Leilas mjölburk. En sådan skulle vara toppenfin hemma hos mig!





Bilder från Leila's facebook.

Dulce de Leche

Eftersom jag ligger hemma i sängen med jordens snuva så kunde jag igår ta mig tid att prova på det här med att koka kondenserad mjölk på burk. Lite spänd får jag medge att jag var men burkarna bucklade sig inte så jag antog att det var lugnt. Idén är ju att försöka klura ut ett gott julgodis utifrån denna dulce de leche. Jag har inte kommit längre än att jag försöker få den att stelna lite i kylen nu. Går inte det så åker den in i frysen i form av småpluttar. Tanken är ju sedan då att tillsätta nutella och salta jordnötter och sedan temperera choklad. Eller så gör jag något heeeelt annat, vi får se! :-) Jag tyckte dock mest att kolan smakade sött. Inte direkt kola och jag saknade definitivt den där lilla sältan som kan bryta av det söta. Salta jordnötter borde ju fungera för det ändamålet tycker jag? Hursomhelst så fick kolan i alla fall en härlig konsistens!


Tobleronekakor

100 gr smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
50 gram toblerone

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg smör, socker, vaniljsocker, bikarbonat och sirap i en matberedare och mixa ljust och krämigt. Mixa sist i mjölet. Det går lättare om smöret är rumstempererat.
3. Hacka tobleronen för hand och blanda ner i degen.
4. Dela degen i 3 bitar och forma dem till längder, lika långa som plåten. Lägg länderna på bakpappersklädd plåt och platta till dem något. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
5. Låt längderna svalna något och skär dem sedan i snittar. Låt svalna helt och servera.

Lite blandat från Ellos

Zinklådor i två olika utföranden, 2 st, 149,-  
Kökshanddukar i 3-pack, 99,-   Emaljerad kakburk, 179,-


Dekorativt hjärta i zink, 99,-


Allt från Ellos.se

Hur siar ni om vädret?

Efter två rejäla vargavintrar så funderar nu många: hur ska vintern 2011 bli?

Några säger att det brukar vara tre kalla vintrar på raken, andra säger att bondepraktikan bara är båg. Vad tror du?

SMHI uttalar sig.


Ursäkta mig, men...

...Blogg.se har en iPhone-app som är helt värdelös. Den har inte låtit mig uppdatera nu under helgen då jag varit utan dator. Hur jag än gör så säger den bara felaktigt kommando etc.


I fredags tog jag en tur in på Plantagen igen och där var de i full färd med julpysslandet. Råkade köpa med mig två ljuslyktor hem tillsammans med mini kalanchoes, små krukor till sagda kalanchoes och rödfärgade kvistar med ekblad. De luktade ljuvligt mycket höst! Jag tycker dock att det är på tok för tidigt för julgrejer i butikerna men tjejen som fixade sa att de var tvugna att var färdiga till mitten på oktober. Det förtar ju mycket av myskänslan när de börjar såhär tidigt. Synd att julen blivit så kommersiell.

Nåväl, när jag låtsas vara jätteupprörd kund så kunde jag ju inte neka att jag myste rejält av att gå och titta lite på grejerna. Bättre blev det sen också när jag upptäckte att Canal+ visar "Gonatt Herr Luffare". Där kan vi snacka julmys på hög nivå!

image description


Saffranskola med kokos

Ingredienser

3 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kokos
2 påsar saffran (à 1/2 g)

Gör så här

  1. Blanda grädde, matfett, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka utan omrörning till kulprovet (120-125ºC). Häll lite av smeten i kallt vatten och för ihop till en kula. Håller kulan ihop är kolan klar.
  2. Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.


bild och recept från Ica.

Det smyger sig på

Igår såg jag att Plantagen börjat sätta fram julsakerna och idag hittade jag en trave med julmust på Preem. Det är 85 dagar kvar nu till juldagen enligt en app jag laddat hem till min iPhone. 85 dagar torde innebära 61 dagar till den 1/12 men jag har inte mattehjälmen på mig idag. Det är lördag och jag har överdoserat koffein å det grövsta idag. :-) Vattnet i min havsvik flyter allt trögare för varje dag som går. Längtar tills allt står i vinterskrud...


RSS 2.0