Första advent

När första ljuset brinner, står julens dörr på glänt; och alla människor glädjas, att fira få advent.


 

Tänk, hörni, det är här nu. Första advent var igår. Redan! Det är ju fantastiskt. Allt som saknas nu är snö! I stora lass! Jag måste få snö i år, tomten. Det är det enda jag behöver.


♫♩♫ ♪♫♬ ♫♩♫ ♪♫♬

Jag efterlyser ljuv och stämningsfull julmusik. Dela gärna med er av vad ni brukar lyssna på! Det får hemskt gärna vara ljust och med klämtande klockor och bjällerklang. En och annan bastuba och klassisk caroling får gärna finnas med också.

Just nu betar jag av ett gäng, för mig, relativt nya plattor.

The Hotel Cafe Presents Winter Songs
Jewel - Joy: A Holiday Collection
Sarah McLachlan - Wintersong
Enya - And Winter Came
Natalie Cole - Holly & Ivy

Jag uppskattar nytänkande musik. Jag uppskattar klassiker i ny tappning och egna tolkningar. Allra mest uppskattar jag rykande färsk och ny musik. Och jag är väldigt svag för alla gamla crooners a'la Sinatra, Crosby och Martin mfl.

Nästkommande projekt att lyssna igenom är Bob Dylan, Andrea Bocelli och lite blandat åt det hårdare hållet. Jag är ju en såndär "hårdrockare" som folk kallar oss. Eller ja, i själva verket är jag otroligt blandad vad gäller musik. Man skulle kunna säga att jag spisar allt från handklapp till helvete. Jag har dock aldrig hört dödsmetalljulsånger men funderar på att ge det på förslag till vänner som spelar genren.

Tanken är i alla fall att ägna kommande helg åt att insupa musik och då främst julmusik. Så tipsa på!

Nytillskott i övrigt är detta fantastiska gäng som framför klassiska julsånger i klassisk utstyrsel. Fantastiska stämmor och otroligt sammansvetsat. Voices of Liberty.


Milda Makter

Hur söt är inte Mildas julsajt?
Personligen bojkottar jag margarin men det här var riktigt gulligt och värt att nämnas. En liten sagovärld i miniatyr.

Ge bort en kvart av en forskares tid

Har du slut på idéer inför julklappshandeln? Frukta inte. Hjärt-Lungfonden har i år lanserat något så otroligt briljant som ett presentkort. Men det är inte vilket presentkort som helst utan det är ett som är laddat med tid. Tid och livsmöjligheter.

För 150 kronor köper du 15 minuters forskningstid för att hjälpa världen att bekämpa hjärt- och lungsjukdom! Likt cancer så är oddsen för att vi skall drabbas av hjärt-kärlsjukdom själva, eller som anhöriga, extremt taskiga. Så, i en tid som denna, av värme, glädje och många hjärtan av alla de slag; verka för att fler hjärtan skall få slå fler slag, i fler kroppar. Skit i spikmattan, den ger dig bara punktstimulans om något och om en månad kommer den att ligga ihoprullad någonstans. Köp något vettigt åt dina nära och kära istället. Varför inte något fint med hjärtan på och detta presentkort?

För mer information, klicka på den söta bilden.


Vem är den här kvinnan?

Bild från SVT.se


Det kanske du frågar dig nu? Jo, hon är Lisbeth Åkerman. Och inte bara det, hon ska även vara SVT's julvärd i år. Eller julvärdinna kanske man ska säga..? Jag ställde mig i alla fall denna fråga idag när jag läste att hon blivit vald. Med andra ord har jag inte en susning om vem hon är, vad hon har gjort tidigare eller något sådant men jag har läst att hon är nyhetsankare på Rapport. Hon ser i alla fall riktigt julig ut och hon är säkert mysig också. Hon verkar ödmjuk av intervjun att döma.

Egentligen kvittar det för mig vem som är julvärd. Jag kollar enbart på Kalle Anka på julafton och sedan är det nog med TV. Jag förstår dock att det kan vara viktigt för många andra. Kanske främst de som spenderar julen ensam? Jag får ångest när jag tänker på hur många det faktiskt är som sitter ensamma på julen. Som sitter ensamma jämt. Mot sin vilja. I synnerhet äldre. De som blivit bortglömda av sina barn för att barnen firar med sin nya familj, med sin svärfamilj och som helt enkelt inte inkluderar. Det kommer aldrig att hända mina föräldrar så länge jag lever. Aldrig någonsin.

Ingen ska behöva vara ensam.

Jag blir så underbart barnsligt förtjust!

Kommer du ihåg känslan?

Jag minns det. Den där bubblande snart-är-det-jul-magin började sprudla i maggropen när TV började att sända denna eminenta julreklam på 90-talet. Åh så jag längtade! Oj, oj, oj. Och nu, vips, så kommer allt tillbaka.


Sara Otto tipsar!

Jag fick en fin kommentar av Sara Otto gällande hennes egenhändigt präntade julkalendrar. Jag har inte läst dem förr och är helt fascinerad! Alla kommer att avhandlas lagom till årets upplaga börjar att publiceras. Tipsar varmt!

Funderingar på glöggfest

Ja, den 5/12 så är det alltså en glöggfest inplanerad i min enkla boning. Det verkar vara en hel del av mina vänner som är intresserade så vi blir nog ett skapligt gäng. Min tanke är att ha en liten enkel buffé att bjuda på men det står ganska så stilla i min hjärna. Ett par olika sorters paj, goda ostar, pepparkakor (pepparkaksgrissini?) och frukt etc. blir det väl. Kanske någon sorts hemlagad marmelad. Jag behöver dock fler tips! Vad brukar man servera på glöggfester? Jag har lusläst mina gamla julnummer av olika inredningsmagasin men jag nappar liksom inte riktigt på något. Jag är inte ute efter att servera ett julbord, jag vill snarare servera ett gottebord med tema jul.

Skall beta mig igenom Arlas receptutbud ikväll tänkte jag men bäst av allt är ju beprövade recept som man får som tips. Så mata mig, tack! :-)

Tipsa dessutom hemskt gärna om god glögg! Egna recept eller systemets utbud spelar ingen roll, jag är villig att prova det mesta!

Det är minsann lite vitt om mornarna!

Japp, även i natt så har det fallit lite pudersnö över vår höstlika värld. Fint! Det ser ut lite som att någon har strött ut florsocker genom en sil. Ni vet, som man kan göra över en kladdkaka och dylikt. Jag önskar bara att det kunde komma en rejäl dämp med riktig snö nu! Barnen på förskolan blir ju så glada och jag blir ju så glad. Jag, jag, jag, mig, mig, mig! *egoattack a'la treåring*
Om man ändå bara kunde få slippa att sopa bilen efter sagda snödämp så vore det fullkomligt perfekt! Det ser ut att vara några minusgrader ute och jag hoppas på jobb idag. Varit hemma och legat sjuk i 1 ½ vecka nu. Nej, inte baconfebern utan dunderförkylning, feber och hosta. Småttingarna har nog delgett mig ett av sina finfina höstvirus helt enkelt. De är så generösa så när det gäller sådant! Virus, pärlplattor, teckningar och kramar. Men inte nödvändigtvis i den ordningen. ;-)

Jag funderar för fullt på om jag skall köpa ett par cyklamen idag. De har jättefina på Plantagen. Köpte inga i förrgår för jag fick ju för mig att det var för tidigt. Men...det kanske det inte är? Någon som har koll på hur länge en cyklamen i blom kan stå sig? Att de ska ha vatten från fat vet jag men dör de av att stå i ett fönster med ett varmt element under sig?

Bild från Plantagen.se


Shoppat till adventsgranen

Jag har ju beslutat mig för att ha en liten adventsgran i år då. Jag brukar vanligtvis inte pynta hemma i min lägenhet utan nöjer mig med huset där jag firar jul och så. I år blir det andra bullar, dock! Vi ska ha glöggfest den 5/12 så det krävs ju att det är lite mysigt ombonat då. Jag har därför sett ut en finfin liten minigran som jag ska ha och köpt lite dekorationer till den.

 

Små kulor i fattigmanssilver från Ib Laursen. 10 st för 149,- hos Ombonat i Hudiksvall.

Bild från Nordljus.net

 

Jag har även köpt 9 små glashjärtan från Åhléns i vitt men jag hittar ingen bild på dem och som pricken över i:et så blir det silverfärgad lametta.

På Plantagen hade de dessutom dessa ursöta små ljuslyktor för värmeljus. En vit sådan inhandlades. 29:90 är ju rena vrakpriset! Bild från Plantagen.se

 

När jag ändå höll på så plockade jag på mig två blompinnar med söta änglar i toppen och två klassiska röda plåtljusstakar som tyvärr inte finns avbildade på nätet och min kamera strejkar as usual. På Hemtex fann jag en söt liten löpare och en fin handduk att hänga på ugnshandtaget. Med andra ord blev det lite julshopping avklarat idag! Nu är det bara alla julgåvor kvar att inhandla och dessvärre har jag ytterst få idéer vad jag ska ge mina nära och kära i år.

 


RSS 2.0