GOD JUL allesammans!

Jag hoppas att ni har haft en underbar julafton!
Jag beklagar att det dröjde med julhälsningen. Häcken har varit full hela dagen för att få julfirandet att flyta på. Fast jag har tagit det ganska så lugnt, må jag säga. Det mesta var ju förberett men gäster måste underhållas också.
Vi har ätit gott, umgåtts, fikat, klappat oss och bara myst och pratat om året som varit. Det har med andra ord varit som vanligt fast ändå inte alls. Vi har aldrig firat här hemma förr. Vi har alltid varit hos någon moster men i år kom alla hit. Nu när det är utbyggt så fungerar det. Roligt! Mysigt värre.

Jag har tagit några foton men jag är så trött just nu. Jag orkar inte leta USB-kabeln och fippla.

Imorgon skall min familj till min bästa vän och hennes familj. Sedan blir det utgång. Hemkomstutgång för alla som flyttat bort och för de som blivit kvar. Det är alltid lika roligt att återvända till sin barndoms hemtrakt runt jul. Det finns så mycket nytt, fast än allt är som förr på något sätt. Det är dags för mig att dra mig tillbaka i alla fall. Vi får se om jag hinner skriva något mer i helgen, annars är det stor risk att denna blogg hamnar i dvala nu igen tills hösten 2009. För min egen skull behöver jag nog släppa juldillet litegrand. För mitt psykes skull för annars hamnar jag ju i sorg eller något. hehe


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
Ta hand om varandra

Musikkalendern den 24/12 2008

Tommy och Sissel - Julen Är Här


Och hörni,

Ta det lugnt i trafiken i jul. Ni hinner fram, tro mig.

Musikkalendern den 23/12 2008

Jussi Björling - O Helga Natt
C'est magnifique


Städningen är klar.

Tror jag. Eller kan det någonsin bli färdigstädat?
Dammtorkat, dammsugit, våttorkat, putsat, fejjat och donat har jag i alla fall gjort. Igår klädde jag granen. Det blev tyvärr samma gamla tråkiga fejkgran som förr om åren. Men den blev faktiskt snygg! Ska kolla om jag kan ta några bra bilder senare. Det får helt enkelt bli kungsgran nästa år... Men jaaag är inte bitter... hrm.

Snön ligger vit på marken, det är några minusgrader och solen har varit framme i all sin prakt hela förmiddagen. Underbart julväder! Jag känner mig så lycklig inombords. Barnsligt lycklig. Trots att jag glömt att ta in ved så den är säkert alldeles drypande blöt... För vad är julaftonsmorgon utan en sprakande brasa, julmusik och gröt? Justja, gröten! Jag måste fixa...

Städning, dum di dum...

Julstädning pågår. Eller, den skall snart inledas. Eller..?
Jag vill bara sitta och titta på den vackra nysnön som ligger runt gården och på träden ju. Inte städa.
Har försökt att organisera upp städningen lite, hur gör ni? Jag behöver bestämma mig för var jag skall börja och vad som skall ske direkt efter det. Sen flyter det oftast på.

Det blir ICA Kvantum ikväll också och storhandling. Hoppas inte hela stan har tänkt samma tanke bara... Jag blir lite smått nervös av förväntan just nu. Lite som när man var barn, fast inte alls lika mycket. När jag var liten och julen nalkades så var jag stingslig som en glödgad bisamråtta. Ett litet piggsvin. Det gick knappt att bo med mig enligt mina föräldrar. Jag tror nog att jag var ett underbart barn. Japp, det tror jag. Och det är det jag minns också.

Musikkalendern den 22/12 2008

Chris Rea - Driving Home For Christmas


Fjärde Advent





När fjärde ljuset brinner,
 vi hämtar julegran,
 och alla barnen räknar,
 dan före dan före dopparedan...


Väntar på snö

Jag sitter här och tittar förväntansfullt ut genom fönstret. Enligt alla väderprognoser jag har spanat in så ska det snart börja snöa. Och det ska snöa hela natten, nästan. Eller ja, i alla fall en bra bit in på nattkröken. Sirapslimporna är färdiggräddade och, trots den idiotkladdiga degen, så blev de fina och välvuxna. Hoppas de är goda också! Ångrar att jag inte penslade dem, men jag glömde.

Sitter och kollar på en animerad julfilm som kallas "Den Glada Tomtenissen" på svenska. Rätt söt men väldigt amerikansk. Allt är endera bu eller bä, med en gnutta moral och lite pliktkänsla nedrört tillsammans med barnslig tro och vuxnas råbarkiga pessimism som vänder. Lite halvdan. Jag föredrar ju tecknat i gammal stil, som filmerna jag lade upp här för ett tag sedan.

Musikkalendern den 21/12 2008

Jag kör den här versionen också, den är så jädra briljant.
Darlene Love - Christmas (Baby Please Come Home)


Musikkalendern den 20/12 2008

Nat King Cole - The Christmas Song


Musikkalendern den 19/12 2008

Blackmore's Night - Greensleeves


Klappinslagning

Jag tror jag har pappersskärsår i varenda finger och skavsår på tejpfingret. Puh! Men nu är jag färdig med klapparna! Stiliga blev de också, ni får nog en bild när gran och allt står på sin plats. Det har även bakats lite idag och imorgon hoppas jag få vört och sirapslimpor gjorda. Om jag finner energi till det då, det vill säga. Jag skall även jaga julgran. Det sket sig med kungsgranen jag bokade. Den hann inte fram i tid.

Det ska snöa i helgen, hoppas..!

Musikkalendern den 18/12 2008

Slade - Merry Xmas Everybody


Suck

Det mesta av snön har smält bort. Jag tror att jag deppar ihop.

Musikkalendern den 17/12 2008

Dagens låt är Bryan Adams - Something About Christmas Time
Då denna inte fanns som filmklipp på youtube så får ni klicka er fram via titeln här istället. Jag har letat över hela Youtube men jag hittar den inte.

Idag gjorde jag det!

Jag gav mig själv jullov. Gudarna vet att jag behöver det. Har varit sjuk större delen av denna månad och är helt slutkörd. Som timvikarie blir man lätt det. Presentera om sig varje morgon, möta nya barn varje dag, stressa hit och stressa dit och få sjukdomen den man jobbar för är hemma sjuk pga. Eftersom jag ändå jobbat så otroligt lite denna månad och kommer att få, tja, ingen lön just, så tänkte jag; fan, det kvittar. Jag tar ledigt. Och så blev det.

Skönt.
Inte skönt med tanke på pengarna, men med tanke på allt annat, underbart.

Musikkalendern den 16/12 2008

Trans-Siberian Orchestra - This Christmas Day


Jag glömde ju tredje advent :O



När tredje ljuset brinner,
vi juleklappar syr
Och vi bakar kakor,
och har ett fasligt styr
.

Ja, det var ju tredje advent i söndags och jag glömde att skriva det. Förlåt! Men, bättre sent än aldrig. Här är ljuset.

Lilljul och bra recept efterlyses

Igår firade vi lite jul hemma hos Maria och Fredrik. Vi käkade Janssons, köttbullar, rödbetssallad, ägg och skinka och sköljde ner det med lite öl och must. Enkelt, gott och jättetrevligt. Sedan kom tomten och gav oss några klappar.

Det känns verkligen som att det närmar sig nu! Jag myser i stora drag. Det enda som skuggar mitt mys är en hägrande tandläkartid med borrning klockan 16 idag. Men det ska nog gå det också. Packar med iPoden med julmusik. :-)


Det jag behöver hjälp med är att hitta ett bra recept på rödbetssallad! Jag vill inte ha några E-fyllda plastbyttepacketerade stand ins i år. Jag vill göra egen gottig sallad. Tips på recept?

Musikkalendern den 15/12 2008

The Pogues and Kirsty MacColl - Fairytale of New York
En fantastisk men tragisk låt. Sup inte för mycket, gott folk. Ta hand om er istället.




RIP Kirsty, en saknad röst.

Disneys julklassiker

Santa's Workshop (1932)



The Night Before Christmas (1933)



Pluto's Christmas Tree (1952)



Musikkalendern den 14/12 2008

U2 - I Believe In Father Christmas


Riktig vinter!

     

  


I natt har det varit 15 minusgrader här. Underbart! Och gårdagen var så vacker så det var knappt sant. En riktigt strålande fin vinterdag med flera minusgrader, klarblå himmel, knastrande och knarrande snö och solsken. Just solen var verkligen välkommen. Jag har sannerligen saknat den och jag hoppas att den vill visa sig mer och mer nu när vi går emot vintersolståndet och den väntade vändningen.
Det krävdes en hel del plogning i fredags. Efter att plogen blivit lagad, vilket tog sin lilla tid, så åkte gamla Scanian iväg och gjorde sitt jobb. Mysigt. Blinkande saftblandare mot gnistrande snö... plogvallar... Jag har tur som får ha det så.

I helgen har både revbensspjäll och köttbullar tillretts inför julens julbord. Skönt att ha fått det gjort. Jag har även handlat ett par klappar till ett par vänner, samt sett ut några klappar till familjen. Jo, och jag har skrivit mina julkort, frankerat och väntar nu bara på att tummen skall lossna så att jag får dem postade också. De blev inte så fint textade som jag hade hoppats på. Guldpennan strejkade stundvis och var inte alls så lättmanövrerad som jag hade tänkt mig.

Nu skall jag titta på Leilas Jul-avsnittet som jag missade i onsdags.

Musikkalendern den 13/12 2008

Luciasången, bättre sent än aldrig. Jag hade lite mycket igår.


Musikkalendern den 12/12 2008

Ozzy Osbourne and Jessica Simpson - Winter Wonderland


Hemma igen

Tack för kommentarerna allihop. Det värmer. Jag är sjukt nöjd med hur renoveringen blev och jag är, som alltid, sjukt nöjd med utsikten. Det blir lite ensligt såhär års när havet fryser på. Jag saknar doften som jag vet inte vad i februari ungefär. Men det är vackert med is och snö runt de små öarna. :-)

Hemma i värmen! Spelningen igår var fantastiskt bra och jag var på ett strålande humör. Vaknade laddad och gav mig av till Gamla Stan vid 11-snåret. Mötte upp en vän för vegetarisk lunch och prat och sedan strosade jag gatorna (gränderna) fram och tillbaka i cirka två timmar. Två julklappar hittade jag. Två. På två timmar.
Vad tusan, det fanns ju mest struntaffärer! Bohemiskt och estetiskt skruvat i ull och lin med knasiga mönster etc. Ingen vettig klädboutique som kunde tänkas ha något åt min kära mor. Näpp... Var in på Indiska och Indiska i Gamla Stan är ju i flera plan och jättestort, hittade jag något där? Njae. Inget som jag fastnade för. Eftersom det regnade konstant så tappade jag helt enkelt orken och lusten att fortsätta. Jag begav mig således till Centralstationen, flyttade fram min hemresa med en timme och köpte mig två stora muffins med hallon och kardemumma att ta med hem. Inhandlade också en överdrivet dyr smoothie men jag behövde energi. Sedan traskade jag till tåget och for hem.

När jag landade i Gävle upptäckte jag dock att vi fått en rejäl portion nysnö. Då kom stämningen tillbaka igen. Så... en klapp till Maria och en klapp till Fredrik + två muffins. Det är vad 2 timmar Stockholmsshopping gav i avkastning. Jag är hopplös...

Musikkalendern den 11/12 2008

Trans Siberian Orchestra - Christmas Canon Rock


Musikkalendern den 10/12 2008

Triad - Tänd Ett Ljus


Snö



Det är vitt på marken och julpyntat i stugan. Tänkte att jag skulle dela med mig av lite bilder nu när kameran hittats.

   
  



Jag bjuder på en stökig bild av nya köket också. Glömde städa. ;-)




En del av årets tidningsskörd



Gissa om jag är inspirerad efter att ha frossat i dessa! Jag är så pass inspirerad att det har tagit tvärstutt i skallen på mig. Jag kan inte bestämma mig för hur någonting skall vara för jag har en uppsky av förslag som jag debatterar med mig själv, snart även i sömnen kan jag tro. Åh, så jag längtar nu! Jul, jul, kom hit! Fast ändå inte, för det innebär ju att du är över snart.

Musikkalendern den 9/12 2008

Jag ger er härmed den lysande, den fantastiske, den härlige Billy Mack - Christmas Is All Around från min favoritjulfilm Love Actually


Musikkalendern den 8/12 2008

The Hives & Cyndi Lauper - A Christmas Duel


Andra Advent

När andra ljuset brinner är snart Lucia här
Hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär


Stockholm 10-11/12

Japp, jag skall resa iväg en liten stund. Konsert på Arenan med Alter Bridge på onsdag kväll, shopping i Gamla Stan på torsdagen samt lunch med en god vän som skall gifta sig. Så kul!

Skall försöka få all min julhandel gjord på torsdag. Jag vet, ambitiöst värre. Men det ska nog gå! Tips på bra affärer emottages mer än gärna!

Jag hoppas bara att jag är frisk tills dess. Har nämligen sjuknat om med feber och förkylning. Jobbet som förskollärare innebär att man i princip får finna sig i att vara sjuk de första åren. Det är tyvärr inte så mycket att göra åt den saken, men det är drygt. Hoppas hoppas att jag klarar mig från allt var sjukdom heter under julen bara!

 

Musikkalendern den 7/12 2008

Jon Bon Jovi - Please Come Home For Christmas


Musikkalendern den 6/12 2008

Lars Vegas Trio - Varje Dag Är Jul


Musikkalendern den 5/12 2008

Bing Crosby - White Christmas




Gulletomtar

   

Hur söta är inte dessa?
De kostar 99 kronor styck hos Änglaboden.se
De är cirka 30 cm långa/höga och skulle göra sig perfekt uppe på en gardinstång.

Jutegarn...

Skickade efter en rulle jutegarn (röd/vit och tvinnat) från Broarne. Frakten var tio kronor dyrare än själva objektet jag köpte, rullen. Snacka om dyrt. Förvisso 50 meter men för sjutton gubbar, 128 spänn? 59 för rullen och 69 för frakt. Men jag vill ju ha det i år och jag har inte hittat något bra garn till bättre pris. Panduro verkar ha slut i lager fortfarande och det börjar ju bli dags för julklappsinslagning här. Men ändå... Dyrt.

Musikkalendern den 4/12 2008

Wham - Last Christmas


Musikkalendern den 3/12 2008

The Darkness - Christmas Time (Don't Let The Bells End)


Har din vän/mamma/farbror/kusin/hamster allt?

Behöver han eller hon ingenting? Förmodligen inte, egentligen.
Frukta då icke, ty det finns många i vår värld vars behov är så stort, och så otroligt brådskande och livshotande nödvändigt, att  vi välfärdsmänniskor borde skämmas för att vi inte tänker på och gör mer för dem.

Vi delar samma jordklot, vi delar samma värld och samma himmel med alla stjärnor. Vi delar samma sol och samma måne, vi andas, tänker och fungerar precis likadant, förutom att vi inte behöver fundera på huruvida vi kommer att svälta ihjäl eller inte.

Unicef har en fantastiskt bra shop där man kan köpa förnödenheter till människor i nödens Afrika. Det finns något för de flesta plånböcker.

Rädda Barnen har också en nätshop.

Ulrikas helt ärligt snodda recept på Apelsinkola från ICA.se



Du behöver:

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättiksprit, 12%
rivet skal från 2 apelsiner/citroner eller en skvätt citronsaft på flaska

Gör såhär:
Blanda grädde, socker, sirap och ättika i en tjockbottnad gryta. Koka häftigt utan lock tills kolan tjocknat. Gör ett knäckprov dvs häll lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma smeten till en rund kula har kolan kokat färdigt annars får den koka några min till.

Ta grytan åt sidan och blanda i apelsin/citronskalet eller saften.

Olja en liten form, ca 15x15 cm, eller klä in med oljat smörpapper. Häll upp kolasmeten i formen, skrapa inte ur det sista, då kan kolan lättare sockra sig.

Låt kolan stelna innan den skärs i bitar med hjälp av en bakskrapa eller vass kniv. Linda in kolan i cellofanpapper så ser det superfint och pyssligt ut.

Musikkalendern den 2/12 2008

Trans-Siberian Orchestra - Christmas Eve/Sarajevo 12/24


Med Skägget i Brevlådan



Årets julkalender är... ja, vad ska man säga att den är? En ripoff på karaktärerna i Fem Myror till att börja med... Vi har en kompetent och egensinnad tjej, en halvkorkad men snäll kille och en snofsig, självgod och neurotisk kille. Det är nästan lite märkligt att de inte heter Magnus, Brasse och Eva också. De kanske är avkommorna efter sagda personer? Fast pedagogikbiten verkar isåfall inte ha gått i arv. Och med det inte sagt att alla barnprogram eller julkalendrar behöver vara pedagogiska.

Hur som helst så ser det mest ut som att 1970-talet kaskadvomerat i hittepåframtiden.
Var är julstämningen?

Jag ska kanske ge den en chans, och förhoppningsvis får jag äta upp mitt skägg (?) och medge att jag fått ett felaktigt första intryck.

Musikkalendern den 1/12 2008

Band Aid - Do They Know It's Christmas


RSS 2.0