Tomten är far till alla barnen

image39

En av svensk filmindustris allra bästa alster inom komedigenren. Briljant! Sågs just med föräldrarna. Kalas! Och ja, jag är lite patetisk som sitter hemma en fredagkväll vid 22 års ålder. Jag har tappat lusten att gå ut. Jag har umgåtts hela dagen och jag VILL VARA HEMMA OCH GOTTA MIG MED VITT SPRATTELVIN OCH MINA PÄRON! :-D

Snart nu...

Idag har jag, mamma och Karin varit på stan och shoppat lite. Det blev ett lite traditionellt halmhjärta att sätta på mellandörren, den som går mellan ytterdörr och kök, bland annat. Riktigt tjusigt! Sen köptes det Blossa vinglögg, den traditionella med röd etikett. GOTT! Det är precis så glögg ska vara. Lite St Agur på pepparkaka till det och så var det fulländat. Glöggkalas! Det är ju så gott. Nu har jag gått in lite på bubbelvinet. Provade en flaska när jag ändå var på bolaget. Har så dålig koll på mousserat så jag vill veta lite mer innan nyår. Kommer inte ihåg vad det hette men inte smakade det särskilt mycket inte. Inte direkt oväntat. Jag ska hålla mig till mörkt öl och whisky.

Imorgon blir det adventspyntande. Lite städa, lite gardinbyten, upp med stakar och försöka hitta den där dumma stjärnan vi glömt var vi lagt. Ska leta ute på hangaren blad förråden. Den är väl där någonstans... Ska ändå hämta plogbilen. Det har nämligen öst ner snö! Woho säger jag bara! Det är så sagolikt vackert. Ska fota lite imorgon tror jag. På söndag är det julskyltning i lilla Hudiksvall. Då jäklar ska jag ha tag i den numer riktigt berömda Loosglöggen! Den som är bryggd på hjortron är gudomlig! Skall även försöka komma över lite mer björnbärsmarmelad med cognac. Jäklar i min lilla låda vilken utomordentlig smaksättare den är till älgkött! Den finns inte utskriven på hemsidan så jag hoppas att den existerar i sortimentet när de är ute och säljer. Annars får jag väl försöka tillverka en egen version. Jag har trots allt blåbär i kylskåpet och en hel del whisky. Det borde fungera det också? Fast nä, jag vill ha Loosvarianten!

image38

Prydligt uppradade flaskor av Loosglögg, bild från hemsidan

Tomtens Dotter

Är du någon jag rentav känner?

Följdfråga: Finns du reggad på Sweden Rock Message Board? :-)

24/11 2007

Idag är det en månad kvar till jul! Hujedamig vad tiden går fort egentligen! Vi har inlämning på examensarbetet den 4/12. Småpanik? JA! Men det kommer nog att gå bra. Skall snart iväg och plugga lite. Kanske även dricka lite glögg?

Kanske skall vi delta i Sweden Rock Message Board's nya tävling om pepparkakshusbyggen. I hårdrockstema. Blir till att skissa idag då. Linjal, blyerts och sudd!

Ja då var helgen över då...

Förkyld som en tok är jag men jag har bakat lussebullar med marsipan i. Duktigt värre! Funderar på att göra egen glögg. Skall googla fram några recept och kolla läget. Funderar på att baka lite saffransskorpor. Har inte gjort det ännu. Ja, det ska jag banne mig! Det är kolmörkt ute, jag behöver lite sysselsättning. Dessutom är jag vissen som bara den och trött och dan. Ska nog knarka i mig lite ipren och hostmedicin. Kanske lite näsdroppar? Och sätta fart!

Aecht Schlenkerla Rauchbier

image36
Jag vill rekommendera detta underbara rökta öl! Jag är helt såld och har så varit sedan det började säljas på systembolaget. Jag gillar ju rökigt och härliga toner av malt och beska. Jag rekommenderar er att prova detta öl i jul! Det är mustigt, smakrikt och skulle göra sig perfekt till ostbrickan, rökt kött och korv, skinkmackan och ja... Vad som helst egentligen. 23 kronor för 500 ml på Systemet och det är det verkligen värt. Servera ölet lagom kylt. 8 grader står det hos bolaget och det är nog rätt rimligt. Köp gärna med er ett par hederliga Guinness (på flaska såklart) och Ruddles County också.

Aecht Schlenkerla kräver jag nästan att ni testar!

Blossarecension

Ja, nu är jag ju förkyld då men smaksinnet känns rätt intakt.
Starkvinsglögg har till att börja med aldrig riktigt varit min grej. Jag tycker att det smakar för mycket alkohol. Hörde ni? Jag tycker att det smakar för mycket alkohol. Fröken rökig single malt och rökt mörkt öl säger det. Hon föredrar dock en 15årig Bowmore eller Laphroaig samt en Aecht Schlenkerla Rauch Bier före starkvinsglögg.
Jag gillar vinglögg och vanlig hederlig blossa 2,2%. Det står jag för! ;-)
Dock var kryddningen rätt OK. Föredrar de vanliga traditionella glöggkryddorna men kanel och havtornsbär fungerade. Hade det varit vinglögg hade smakerna förmodligen trätt fram mer. Nu var det ungefär som så att om jag andades ner i koppen med glögg så började jag hosta. Det stack i näsan av alkoholen och det diggar jag inte. Trots detta så gjorde glöggen underverk för min trötta och småförkylda hals. Rena balsamet för själen så.

Jag ger den 3 av 5.

Årets Blossa är inhandlad

Jag köpte idag en flaska med denna årgångsglögg från Blossa. Jag har aldrig testat deras årgångsglöggar förr men denna verkade ha potential. Förra året blev jag snuvad på konfekten då all glögg plötsligt bara tog slut. Ikväll blir det glögg, pepparkakor, gorgonzola och clementiner! Det julbakas även lite smått som ska in i frysen. Mysfaktorn infinner sig direkt. Tjuvade lite med ostbricka, saftglögg och pepparkakor igår men ikväll blir det riktig, äkta vara på glöggen. Recension av glöggen kommer sen! Måste ju fira att miniventileringen av uppsatsen gick bra.

image35

Saffransskorpor

Saffransskorpor (jag minns inte hur många det blir)

100 gram smör

2 ägg

1½ dl socker

¾ dl grovhackad mandel

5 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

½ gr saffran


Gör såhär:
Vispa ägg och socker. Rör ner fett. Blanda i mjöl, mandel och bakpulver och arbeta ihop allt till en deg. Rulla i tre längder, platta till lite. Grädda i 10 minuter. Skär längderna i sneda bitar och vänd upp snittytan. Rosta i ugnen i 175 grader i cirka 8-10 minuter. Vänd skorporna efter halva tiden.


Böcklingmousse

Böcklingmousse

8 gelantinblad
6 böcklingar
2 ägg
1 dl hackad gul lök
1 dl hackad dill
2 krm timjan
2 krm salt
2 tsk citronsaft
4 dl creme fraiche (skall blandas i sist)

Smält gelantinet på svag värme.
Rensa böcklingarna och använd filéerna. Hacka löken för hand och dill. Ha i timjan och salt. Kör böcklingen, två ägg, citronsaften och kryddorna i en matberedare. Ha i löken i blandningen. Rör ner gelantinet och vänd sedan i creme fraiche.

Skölj en rätt grund sockerkaksform eller dylikt i kallt vatten. Häll i smeten. Ställ kallt i kylskåp, gärna till dagen därpå. Vänd sedan formen på en tallrik och täck gärna med en fuktig, kall trasa om inte moussen vill lossna. Garnera med dill och citron. Och lite efter smak om man vill.

Bullarna i förra inlägget

Sanna efterfrågade receptet på bullarna på bilden i det förra inlägget. De är bakade efter receptet som finns på baksidan av kungsörnens vetemjölspåsar. Fungerar varje gång! Riktigt smör i degen och till utbakningen. Redan saltat smör eller med lite salt i. Blir supersaftigt och det blir även fina längder. (se nedan)

Jag gör ofta rätt stora bullar så i år har jag köpt muffinsformar med julmönster på från Åhléns. De bör passa mina bullar bättre än vanliga hederliga bullformar. :-)

image34

Julen 2006 såg ut såhär...

...i år vill jag ha snö!!!

Alla bilderna är från den 23 december 2006. Det är is men ingen snö. Ursäkta suddigheten på innebilderna. Min kamera är verkligen inte den bästa när det gäller att fota detaljrikt inomhus i skymning. Eller så är det jag som inte är särskilt bra på att fotografera. Det senare alternativet känns rätt träffsäkert...

jul065


jul064


jul063


jul062


jul061


Bullbaket blev i alla fall lyckat förra året. Börjar bli dags igen!

jul066

När ska man börja skriva till tomten?

Har ni börjat redan kanske? Jag menar, det är ju schysst om han får lite betänketid och det kanske är ganska belamrat i verkstaden redan?
Jag har i alla fall börjat knåpa på min önskelista och tomten får gärna komma med något av följande;


image27

Snart är det Lucia!

Japp, imorgon är det en månad kvar till Lucia. Lucia kan vara den mysigaste dagen på året. Julen är något helt annat i mysväg men Lucia, som isolerad dag, är helt klart en stor höjdpunkt.
Dessa tjejer utgör ett riktigt fint luciatåg. Det var svårt att hitta nåt bra på Youtube. I år ska jag försöka ta mig iväg på ett Luciatåg, kanske i kyrkan eller så besöker jag lägligt den förskola som varit min partnerförskola i 3 år. Barnen gör det bäst.




Här har vi även Gävles Luciatåg 2006. Lite trist med den där halvirriterande rethostan någon har. Personen som hostar upplevde nog hostan som mer irriterande dock.


Lite fina saker att shoppa

image22
En jättefin stjärna med pärlor, 129 kronor från Fridas Gård.

image23

Ett tjusigt metallhjärta för 119 kronor, också det från Fridas Gård.

image24
Fina zinkstrutar att sätta amaryllislökar i, 39 kronor styck hos Cosas.se

image25
En trid liten ängel av svartglödgad järntråd, också den från Cosas.se, för 125 kronor kanske?

image26
Superfina spegelhjärtan till granen. 29 kronor, också de hos Cosas.se. Jag diggar den butiken skarpt!


Tomten plirar lite mystiskt redan nu...

image21

Snart får han komma fram. Den slitna gamla tomten som mormor aldrig klarade av att slänga. Hon bar den mot sopnedkastet otaliga gånger, sliten som han var redan då, men varje gång såg hon honom i ögonen och såg just det där pliriga i hans blick... då vände hon i trappan och tomten är kvar än idag. Det är dock inte mormor, hon dog 1993. Tomten bor sedan dess hos mig, hennes yngsta barnbarn som alltid stoppade om tomten när hon besökte mormor. Tomten låg på en säng året runt med filtar på sig och vilade upp sig inför julen. Jag tror jag skall gå och rota rätt på honom. Han ska banne mig inte ligga i en låda!

Snö!

I natt har det snöat här. Verkligen inte mycket men det är vitt på marken och kisse är konfunderad. Fåglarna hamstrar frön för fullt och ekorrarna är stirrigare än vanligt. Havet är frysklart, det börjar bli dags för is. Trevligt.

Har surfat runt på en hel del julsajter idag. Skall snart visa min skörd!

Dagens inköp...

Idag har jag och mor besökt Åhléns. Vi kom hem med en randig kudde i rött och vitt, muffinsformar med julmotiv, byxor till mig och lite annat. Det börjar nalka sig jul nu! Det känns i luften. Egentligen skulle det ha snöat här ikväll men det kommer kanske under natten? Idag är det alltså den andra november. Det är allhelgonahelg och imorgon kommer farmor hit på middag efter att vi tänt ljus på Stigs grav. Boeuf Bourguignon puttrar på spisen till morgondagens middag. Det skulle vara riktigt trevligt med snö nu! Det är så oerhört svart ute. Veckan som kommer kommer förmodligen att bli rätt hård men jag ska nog kunna klämma in lite julstämning också. :-)

RSS 2.0